Jak ochronić parasole ogrodowe i restauracyjne jesienią i zimą?
Parasole ogrodowe i restauracyjne doskonale sprawdzają się w wiosennym i letnim okresie, zapewniając wygodne i zacienione miejsce do odpoczynku na świeżym powietrzu. Chronią gości przed wiatrem, deszczem, a także silnym promieniowaniem UV. Jednak wraz z nadejściem nieco zimniejszej pogody warunki atmosferyczne panujące na zewnątrz znacznie się zmieniają. Warto więc zadbać o odpowiednią pielęgnację i ochronę parasoli ogrodowych i restauracyjnych, tak by mogły one służyć nam przez wiele kolejnych sezonów. Na co warto zwrócić szczególną uwagę? Dowiedzmy się!
Ochrona parasoli restauracyjnych i ogrodowych
Wszyscy wiemy, że współczesne parasole ogrodowe i restauracyjne są tworzone ze specjalistycznych tkanin, które posiadają zwiększoną odporność na różne warunki atmosferyczne. Jednak powinniśmy pamiętać, że zostały one stworzone głównie z myślą o użytkowaniu w cieplejszych miesiącach. Dlatego tak ważne jest ich odpowiednie zabezpieczenie na czas jesieni i zimy. Jeśli chcemy cieszyć się nimi przez wiele lat, nie zostawiajmy ich na zewnątrz bez żadnej ochrony, ponieważ może to prowadzić do blaknięcia koloru oraz niszczenia materiału.
Jak przechowywać parasole?
Warto pamiętać, że parasole ogrodowe i restauracyjne zwykle wykonane są z takich samych tkanin, więc można postępować z nimi w podobny sposób. To tyczy się również ich ochrony na czas jesieni i zimy. Jedną z opcji przechowywania parasoli w zimniejszych miesiącach jest ich wyniesienie i schowanie w jakimś pomieszczeniu. Można je umieścić w garażu, na strychu czy też w piwnicy. Należy jednak upewnić się, że w danym miejscu nie występuje pleśń lub wilgoć. Jeśli jest ona obecna, to szybko może przenieść się na parasol i zniszczyć jego tkaninę. Pamiętajmy również, że duże parasole bardzo często sporo ważą, a ich samodzielne wyniesienie może nie okazać się zbyt proste. W takim wypadku warto mieć do pomocy drugą osobę.
Nowoczesne pokrowce na parasole
Można również skorzystać z innego sposobu i – wraz z nadejściem jesieni i zimy – schować parasol ogrodowy lub restauracyjny do dedykowanego pokrowca. Produkty te są produkowane z tkanin poliestrowych, które wyróżniają się dużą odpornością na uszkodzenia mechaniczne, a także zanieczyszczenia. Dzięki temu materiał parasola zyskuje szczelną ochronę nie tylko przed deszczem, śniegiem i promieniowaniem UV, ale także przed brudem, pyłem oraz wilgocią. Pokrowce najczęściej posiadają ściągacze, które umożliwiają jeszcze lepsze dopasowanie ochronnej tkaniny do złożonego parasola. Można również przyczepić do pokrowca małe obciążniki, które docisną go jeszcze lepiej i zapewnią większą ochronę. Poszukiwania pasującego pokrowca najlepiej rozpocząć u producenta parasola, który posiadamy. Może się okazać, że jego asortyment uwzględnia także doskonale dopasowane osłony ochronne. Powinniśmy zwrócić uwagę nie tylko na rozmiar naszego parasola, ale także na typ jego konstrukcji. Pokrowiec dla modelu z boczną nogą będzie znacznie różnił się od tego przeznaczonego dla wersji z centralnym masztem.
Czyszczenie parasoli po sezonie wiosenno-letnim
Oczywiście, niezależnie od wybranej metody ochrony parasoli ogrodowych i restauracyjnych, zanim je schowamy powinniśmy je dokładnie wyczyścić po letnim sezonie. Dzięki temu zadbamy o czystość tkaniny i unikniemy powstania plam. Wraz z rozpoczęciem nowego sezonu ogrodowego, parasol będzie od razu gotowy do użytku. Przed jego schowaniem koniecznie upewnijmy się również, że parasol całkowicie wysechł – w ten sposób zapobiegniemy rozwojowi wilgoci.